Overvinn Frykten: Slik Tørr Du å Ta Plass i Sosiale Situasjoner!
- Cecilie Løvset
- 31. okt. 2024
- 2 min lesing
Sosial angst er en form for nervøsitet eller uro i sosiale situasjoner, som når vi bekymrer oss for hvordan andre vil oppfatte oss eller frykter å dumme oss ut. «Angst er egentlig en naturlig respons kroppen har for å beskytte oss mot fare,» forklarer psykologspesialist Nils Martin Sønderland. «Problemet med sosial angst er at den ofte oppstår i situasjoner der det egentlig ikke er noen reell fare, men en frykt for å bli vurdert eller avvist. For mange blir denne frykten etter hvert en så stor hindring at den påvirker hvordan de lever livet sitt.»
Når blir sosial angst et problem?
Sosial angst kan faktisk være nyttig i små mengder – det kan for eksempel hjelpe oss med å tilpasse oss sosiale normer. Men ifølge Sønderland blir angsten et problem når den fører til at man begynner å unngå situasjoner som kunne vært positive eller nødvendige. «Problemet oppstår når angsten blir så sterk at man begynner å unngå sosiale situasjoner man egentlig ville hatt glede av,» sier han. Mange utvikler «sikkerhetsstrategier», som kan være alt fra å forberede seg grundig på samtaler til å unngå øyekontakt. «Selv om disse strategiene kan gi kortsiktig ro, opprettholder de ofte angsten over tid. Vi ser at folk kan bli avhengige av strategier som å forberede hva de skal si ord for ord – dette gir trygghet der og da, men hindrer dem fra å lære å håndtere følelsen i spontane situasjoner.»

Hvorfor utvikler noen sterk sosial angst?
Sosial angst kan oppstå på ulike tidspunkter i livet og kan ha mange årsaker. For noen starter det allerede i ungdomsårene, ofte i forbindelse med vonde opplevelser som mobbing, forklarer Sønderland. Hvis en person tidlig har blitt ekskludert eller gjort narr av, kan det skape en opplevelse av å stå utenfor, noe som igjen fører til usikkerhet i sosiale situasjoner senere i livet. For andre kan sosial angst utvikle seg i voksen alder etter en negativ opplevelse. Sønderland forklarer: «La oss si at en person har hatt en ubehagelig opplevelse der de følte seg ydmyket – som å møte uforberedt til en presentasjon på jobben. Slike hendelser kan sette dype spor, og neste gang en lignende situasjon oppstår, kan angsten vekkes til live igjen.»
Hvordan kan man håndtere sosial angst?
Å overvinne sosial angst krever at man gradvis utfordrer seg selv til å gå inn i de situasjonene man frykter, uten å ty til de trygghetsstrategiene man vanligvis bruker. Sønderland kaller dette eksponering: «Eksponering betyr at man gradvis utfordrer seg selv til å gå inn i situasjonene som skaper angst – uten å bruke trygghetsstrategier. Det handler om å erfare at angsten kommer og går uten at noe farlig skjer, og slik vil den også miste kraften sin over tid.»

Selv om eksponering kan være krevende, viser forskning at denne teknikken er svært effektiv for å redusere sosial angst. «Vi jobber ofte med å bryte ned situasjonene i små, håndterbare steg og å akseptere at angsten kan være der uten å la den styre oss,» sier Sønderland. «Gjennom denne prosessen kan man oppnå en friere og mer sosialt trygg hverdag.»
For de som ønsker å jobbe selvstendig, finnes det også internettbaserte selvhjelpsprogrammer som gir veiledning i eksponeringsteknikker. Mange foretrekker likevel støtte fra en profesjonell, ettersom sosial angst kan være vanskelig å overvinne alene.
Comments